A policisztás ovárium szindróma holisztikus kezelési megoldásai

2018. október 13. - GFL

A PCOS (policisztás ovárium szindróma) egy nehezen felismerhető betegség. Sokan megtanulnak együtt élni a tünetekkel és már csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor gyerekvállalási problémával szembesülnek. A legtöbben egyszerűen fogamzásgátló tablettát kapnak gyógyírként, mivel leginkább menstruációs vagy bőrproblémákra panaszkodnak. Ez a megoldás pusztán a tüneteket enyhíti, a későbbi gyerektervezés szempontjából pedig még nehezebb helyzetet teremthet. Szerencsére újabban kezdenek előtérbe kerülni a holisztikus megoldások, amelyek a probléma mélyére néznek és gyökerestől próbálják megoldani, sokszor akár kézenfekvőbb megoldásokat bevetve, mint például az életmódváltás.

A PCOS egy összetett betegség, ami leginkább a női hormonrendszert érinti. Sokszor, de nem feltétlenül jár együtt policisztás petefészkekkel vagy inzulinrezisztenciával. Általában jellemző rá a férfi hormonok súlyának eltolódása és az ehhez kapcsolódó tünetek (férfias szőrzet, aknés, pattanásos bőr, hajhullás), valamint a petefészkek működésének felborulása révén menstruációs és ovulációs problémák (túl rövid, vagy hosszú, vagy akár kimaradó menstruáció, sokszor elmaradó ovuláció). Holisztikus kezelést igényel, mivel gyakran jár metabolikus szindrómával, növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, de szintén előfordul velejáróként a depresszió, szorongás vagy alvászavar.

A hagyományos orvoslás általában a fő tünetek alapján határozza meg a kezelést. Mára már sokszor életmód tanácsokat is kapnak a páciensek, de alapvetően inkább a gyógyszeres kezelést tekintik megoldásnak. A menstruációs vagy férfi hormonok túltengése által okozott problémákra fogamzásgátló adása a jellemző, amíg inzulinrezisztencia felderítésekor a vércukor- és inzulinszint szabályozására a metformin hatóanyagú Merckformin tabletta kerül felírásra. A teherbeesési nehézségek nagy százalékánál a PCOS játszik fő szerepet. Ilyenkor általában az ovuláció hiánya okozza a problémát, amelynek előidézésére clomiphene citrate hatóanyagú, úgynevezett Clostilbegyt nevű gyógyszert szokás adni, sok esetben Metforminnal együtt. Meddőség esetén, ha az egyszerűbb Clostilbegyt nem segít, még szóba jöhet az FSH szintet növelő gonadotropin terápia vagy egyéb megoldások a lombik kezelések során. Ám ezzel vigyázni szoktak, mert könnyen túlstimulálás lehet az eredménye. Végső esetben műtéti megoldás is segíthet, amely során laparoszkóppal elvékonyítják a petefészek megvastagodott kéregállományát és eltávolítják az elsorvadt tüszők tartalmát, ezzel megteremtve a helyet a frissen érő tüszők számára.

Sokaknak természetesen ezek a megoldások is segítenek, hiszen a gyógyszeres kezelés hatására a tünetek átmenetileg enyhülnek és akár a várandósság is bekövetkezik. Azonban többeknek ez sem hoz megoldást, vagy akár tovább ront az esélyeken, mert még inkább felkavarja az egyébként is egyensúlytalan hormonrendszert.

Épp ezért nagyszerű alternatíva lehet a holisztikus vagy funkcionális megközelítés, amelyben a tünetek gyógyszeres elnyomása helyett megpróbálják beazonosítani, hogy az adott személynél milyen eredetű PCOS-ről van szó és az okozó alapproblémát kezelik tartósan, természetes megoldásokkal.

Ez a szemlélet alapelvnek tekinti, hogy a testünkben kialakult egyensúlytalanságokat kezeljük, megadva neki minden támogatást, hogy a probléma rendeződjön, egy adott esetben szükséges életmódváltás segítségével. Több területet érdemes megreformálnunk, amelyek együtt óriási hatással lehetnek a betegségre.

pcos_szeresd_a_tested.png

 

TÁPLÁLKOZÁS

Ahol a leggyorsabban tudunk segíteni a betegségen, az a táplálkozásunk megújítása. A funkcionális szakértők szerint alapszabály, hogy száműzzük étrendünkből a finomított szénhidrátokat, a magas cukortartalmú ételeket, italokat. Ez egyébként is fontos minden nő számára a hormonháztartás egyensúlyozása érdekében, de PCOS esetében elengedhetetlen. Helyette fogyasszunk inkább természetes és összetett szénhidrátokat, amelyeket zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben találunk meg leginkább. Válasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket. A magas inzulinszint, illetve az általános hormonegyensúly felborulás kapcsán egy gyulladásos állapot állhat fenn a szervezetben, ezért sokan egy szigorúbb táplálkozási formát tanácsolnak, amelyben a cukrokon, finomított szénhidrátokon kívül a glutén és a tejtermékek kizárása is fontos szerepet kap és sokan legalább átmenetileg növényi étrendre térnek át, de legalábbis erősen visszafogják a húsfogyasztást. Ez az átállás segít a hormonháztartás balanszírozásában, a normál menstruáció és ovuláció beindításában, a gyulladás visszafogásában, a vércukor- és inzulinszint normalizálásában, amelyek óriási lépést jelentenek a PCOS kezelésében. Akinél testsúly probléma is fennáll, mindenképpen érdemes foglalkozni vele, bár az előbbi étrend szintén segít rajta. Már 5%-os testsúly csökkenés is jelentős hatással lehet a hormonháztartás helyreállítására. Főként a hasi, zsigeri zsírt érdemes csökkenteni ösztrogéntermelő és gyulladásfokozó hatása miatt. Fontos, azonban, hogy sose éhezzünk, ezért tervezzük meg előre az étkezéseinket és a főétkezések közötti ételek beiktatása is hasznos lehet a vércukor- és inzulinszint kiegyensúlyozására. A hormonháztartás felborulása sok esetben együtt jár az emésztőrendszer elégtelen működésével, ezért ne feledjük el regenerálni a bélrendszerünket a megfelelő pre- és probiotikumok fogyasztásával. Mindenekelőtt rágjuk meg az ételt hosszasabban és szánjunk elegendő időt és figyelmet az étkezésre a megfelelő emésztés érdekében. 

ÖSZTROGÉN DOMINANCIA

PCOS esetén általában alacsony progeszteron és magas ösztrogén szint a jellemző, de minimum a két hormon nem megfelelő aránya a szervezetben. A sok ösztrogén elfojtja az LH és FSH  hormonok termelését az agyban, amelyek szükségesek lennének a normál menstruációhoz. Az ösztrogén dominancia kezelésére többféle módszer áll rendelkezésre:

 • kerüljük a mesterségesen, külső forrásból bevitt ún. xenoösztrogéneket (olyan vegyszerek, melyek szervezetünkbe jutva a bőrön, orrnyálkahártyán vagy emésztőrendszeren keresztül képesek imitálni az ösztrogént, illetve megzavarni és felborítani hormonháztartásunkat),
 • a kerülendő xenoösztrogénekről részletes lista többek között a következő linken található: https://www.laborexpress.hu/xeno-osztrogenek,
 • kerüljük a csapvizet, a nem organikus húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket magas hormon és növényvédőszer tartamuk miatt,
 • kozmetikumokból válasszuk inkább a szulfát- és parabénmentes változatokat,
 • műanyag edények, kulacsok helyett használjunk inkább üveget, de legalább BPA menteset,
 • vigyázzunk az illatosítókkal, öblítőkkel, mosószerekkel, válasszunk egyszerűbb vagy természetesebb összetételűeket,
 • kerüljünk bizonyos ösztrogénszint növelő élelmiszereket (pl. szója, len).

A fenti változtatások mellett érdemes alkalmazni természetes progeszteron tartalmú készítményeket, amelyeket a gyártók leginkább krém formájában állítanak elő és képesek természetes módon helyreállítani az általában felborult progeszteron-ösztrogén arányt. A krémek használatát ajánlott hormontanácsadóval egyeztetni, mivel a használata függ a személyes sajátosságoktól.

STRESSZKEZELÉS ÉS SPORT

Legalább ugyanilyen fontos a stresszkezelés és a testmozgás szerepe, amelyek kölcsönös hatással vannak egymásra. Próbáljuk meg kiiktatni a lehetséges stresszhatásokat és találjuk meg a magunk számára legmegfelelőbb feldolgozási megoldásokat. Ehhez elsősorban egy belső tudatos stratégiát érdemes kialakítunk, de jól kiegészítheti bármilyen kreatív tevékenység, amelyben jól érezzük magunkat, vagy a különböző relaxációs technikák és az illóolajok használata is. A pihentető alvás szerepe is kiemelkedő, amely a legnagyobb támogatója az egészséges hormonháztartás kialakításának Stressz hatására több kortizolt termel a mellékvesénk, amely a többi hormon további kibillenését okozza. Emellett a stressz nem tesz jót az inzulinszint, illetve a gyulladás csökkentési esélyeinek sem. A túledzés és megerőltető mozgásformák is kortizol emelkedést okoznak, mivel ezt is stresszhatásként éli meg a szervezet. Tehát fontos a mozgás szerepe, leginkább a vércukor szint optimalizálása miatt is, azonban válasszunk kiegyensúlyozottabb mozgásformát, akár rövidebb ideig végezve, viszont fontos, hogy rendszeresen. Kiegészítő terápiaként az akupunktúra is előnyös lehet, mind a stressz könnyebb legyőzésére, mind pedig a hormonháztartás finomhangolására.

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK

A természetes étrend-kiegészítőknek is nagy szerep jut a kezelésben.  Az alábbiak használatát és eredményességét többek között kutatások is alátámasztják:

 • az ösztrogén dominancia kezelésére jó hatással lehet a barátcserje és a már említett természetes progeszteron krémek,
 • a vércukor- és inzulinszintek normalizálására kifejezetten sikeresnek tartják a kutatások a myo-inozitol és d-kiro-inozitol készítményeket,
 • hasonlóképpen a vércukor- és inzulinszintre hatnak a fahéj és króm tabletták, vagy a kecskeruta tea, a gymnema sylvestre, valamint a berberin tartalmú borbolya is, mely utóbbi  három akár a Metforminhoz hasonló hatást fejthet ki,
 • a kurkuma, a D-vitamin és omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladást,
 • a hormonrendszer egyensúlyozására pedig ajánlott az N-acetil-cisztein, valamint az L-arginin fogyasztása.

Azonnali csodaszer egyik kezelési megoldásnál sincsen, így akár 6-12 hónapba is telhet a PCOS állapotának rendezése. A holisztikus szemlélet inkább természetes módszerekkel és életmód váltással hozhat segítséget azok számára, akik szeretnék elkerülni a szintetikus hormonok szedését. A kezelés célja a tünetek enyhítésén túl a hosszú távú egészség kialakítása, hogy teljes életet élhessünk, megalapozva azt az állapotot, amely megszünteti a termékenységi problémákat és elősegíti a várandósság mielőbbi megvalósulását.

Amennyiben tetszett a poszt és szeretnél hasonlókról értesülni, kérlek, like-old  Facebook oldalamat: https://www.facebook.com/babyforyou.hu/!

Baby for You Zárt közösséghez a lenti képre, vagy a következő linkre kattintva csatlakozhatsz:  https://www.facebook.com/groups/499627997152963/

csatalakozz_a_csoporthoz.png

Az előző PCOS poszt a betegség tüneteit és felismerését járta körül, a következő linken találod: https://babyforyou.blog.hu/2018/09/24/pcos_es_meddoseg


Köszönöm, hogy elolvastad!

Guidi-Farkas Lilla

A cikkhez felhasznált források: saját tanulmányok (Nőgyógyászati betegségek holisztikus kezelése, Funkcionális táplálkozási tanácsadás), PCOS kutatási eredmények: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, http://www.hormonharmonia.hu/a-krem/keruljuk-a-xeno-osztrogeneket/, https://www.laborexpress.hu/xeno-osztrogenek, https://www.mindbodygreen.com/0-23788/pcos-a-functional-doctor-explains-what-you-really-need-to-know.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babyforyou.blog.hu/api/trackback/id/tr4714294521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.