Baby for You

Hírek a londoni Fertility Show-ról

2018. november 14. - GFL

November elején immáron kilencedik éve rendezték meg a Fertility Show nevű eseményt Londonban, ahol gyerektervezésben lévő vagy meddőségi nehézséggel küzdő párok értesülhettek a gyerekvállalást támogató legújabb alternatív és mesterséges megoldásokról. Ebben az évben különleges apropója is volt a rendezvénynek, mivel idén 40 éves a világ első lombik bébije, Louise Brown, és ezáltal maga az eljárás is, amellyel azóta több, mint 8 millió gyerek született világszerte. A Baby for You nevében én is részt vettem az eseményen, amelyről saját benyomásaimat olvashatjátok a következőkben.

2018_fertility_logo_wider.pngElőször is kiváló kezdeményezésnek tartom ezt a rendezvénysorozatot, ahol mindenféle érintett jelen volt. Ezres nagyságrendű látogatót számoltak, akik között rengeteg érdeklődő és meddőséggel küzdő pár volt, valamint jelen volt a londoni sajtó, akik ezután szintén hangot adtak az eseménynek. Emellett ott voltak a kapcsolódó influencerek, bloggerek, meddőséggel küzdő közszereplők is, akik felvállalják, hogy ők is ezzel a problémával szembesülnek és felkarolják az eseményt, hogy minél nagyobb híre és ezáltal támogatottsága legyen a meddőség elleni küzdelemnek. Nem utolsósorban részt vett számos lombik klinika, több országból is (Spanyolország, Csehország, Görögország, Ukrajna…stb.) valamint funkcionális egészségügyi tanácsadók, táplálkozás mentorok is.

Fontos megjegyezni, hogy Angliában nagyon más a lombik programok támogatottsága, mint nálunk. Amíg Magyarországon öt programot támogat az állam, addig Angliában alapvetően egyet sem biztos, ugyanis területenként változik a támogatottság, így van olyan, ahol három programra is kaphatnak a párok támogatást, viszont több helyen egyre sem biztos, mivel irányítószám alapú sorsolás révén döntik el, hogy kinek jár végül. Talán ezért is virágzik annyira a meddőségi klinikák elérhetősége és ugyanígy az alternatív módszereké, hiszen sokan eleve csak fizetős megoldásban tudnak gondolkodni. Viszont szerintem emiatt nagyobb ráhatása és választása van a pároknak, hogy milyen módszert választanak, milyen alapos kivizsgálás után vállalnak be egy lombik eljárást, majd azon belül melyek azok a technológiák, amiket igénybe szeretnének venni. Nem tud „elfutószalagosodni” a lombikozás, mert az érdekek a nap végén különböző irányból, de összeforrnak: az „ügyfél” mielőbb gyereket szeretne a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást igénybe véve, a szolgáltató pedig el akarja adni neki a szolgáltatását, törekszik a kiemelkedő ügyfélkapcsolatra és a bevételen túl fontos neki a sikerráta is, mert valamilyen szinten verseng az ügyfelekért.

Ezért talán picit elgondolkodtató, hogy a végén jobban járunk-e az öt ingyenes lombik programmal Magyarországon, ahol véleményem szerint emiatt óhatatlanul is elbillen a mérleg a mennyiség irányába és a minőség rovására.

feet_cropped1.jpg

fotó forrása: https://www.fertilityshow.co.uk

Milyen benyomásokkal tértem haza a Show-ról?

  1. Egyenlőség érzése

Ahogy említettem, sokféle területről érkeztek az emberek a show-ra. Nagyon sok orvos is volt és közismertebb személyek is. Egyáltalán nem éreztem, hogy elválasztana minket a „fehér köpeny” bármelyik orvostól, biológustól, vagy bármilyen távolság akár a rendezvény szervezőitől. Mindenki egy irányban gondolkodott, még ha üzleti alapja is volt nyilván a kiállításnak, de mindenesetre nagyon jól átjött a segítségnyújtás légköre. Bármelyik standnál szívesen fogadták az embert és pl. még ha egyelőre Görögországban nem is tervezek lombikot, az ottani klinika képviselői ugyanolyan türelemmel és részletesen magyarázták nézeteiket és válaszoltak a kérdéseimre, mintha már holnap bejelentkeznék a klinikán. Több alapítvány is részt vett, ami számomra fura volt, mert itthon nem igazán vagyunk hozzászokva, hogy egyáltalán lenne a meddőséggel küzdők érdekeit képviselő alapítvány, aki egyébként ingyenes tanácsadást és támogatást nyújt az érintett párok számára, illetve segíti őket, hogy a legkedvezőbb lombik eljárásban tudjanak részt venni. Szemináriumokat is tartottak a különféle szakértők, akiket én már régebb óta követek és nagy szónak éreztem, hogy láthatom őket élőben előadni pl. a táplálkozás és életmód fontosságáról a sikeres fogantatás érdekében. A szeminárium után visszamentek a standjukhoz és nem csak a kollégáikat bízták meg a látogatókkal való kapcsolattartással, hanem ők maguk is részt vettek és lehetett velük konzultálni. Maga Louise Brown is részt vett a rendezvényen, és bárkivel kezet fogott, váltott pár szót és fotót is lehetett vele készíteni.

  1. Mi vagyunk az „ügyfelek”

Ezt a gondolatot azért tartom fontosnak, mert 10 év tapasztalata alapján szinte sosem éreztem azt itthon, hogy én vagyok az a fél, akin segíteni kellene és meg kellene találni a legjobb megoldást a számunkra. Inkább én voltam az, aki kerestem, kutattam rohangáltam mindenféle vizsgálat és információ után. Lehet, hogy Angliában sincs ez a mindennapokban másként, viszont legalább a show idejére sikerült elhinni, hogy még ha üzleti szemlélettel is, de alapjában véve mindenki az ide érkező párokon akar segíteni. Kérdeztek, válaszoltak, ránk szánták az időt és elmondtak a programjaikról a lehető legtöbb részletet. Nem toltak ránk mindenféle promóciót vagy próbáltak egyből behúzni egy programba, hanem a tájékoztatásra és segítségnyújtásra helyezték a hangsúlyt.  

  1. Férfiak kiemelt szerepe

A rendezők és kiállítók is nagyon örvendtek annak, hogy évről évre több férfi érkezik az eseményre. Ebben az évben kifejezetten kerekasztal beszélgetést is szántak a férfi oldalnak, ahol vállalkozó férfiak megoszthatták érzéseiket és meglátásaikat a meddőségi helyzettel kapcsolatban. Látszik a fejlődés a szakemberek részéről is, hogy egyre inkább gondolnak a férfi oldalra is, de ugyanígy a párok részéről is, hogy már a férfiak is jobban részesei ezeknek az eseményeknek és nagyobb szerepet szeretnének vállalni az egész folyamatban. Az egyik nagyon fontos gondolata volt a kerekasztal beszélgetésnek, hogy a férfiakat ugyanúgy megviseli a meddőség érzelmileg, de sokszor kirekesztettnek érzik magukat és nem találják a megfelelő csatornát, ahol ezt ki tudják fejezni. Mindenki egyetértett abban, hogy több fórumot kell kialakítani a férfiak számára is.

  1. Felvállalás

A napokban jelent meg Michelle Obamáról, hogy mindkét lánya lombik program segítségével fogant. Az ehhez kapcsolódó érzelmi megélésről a hamarosan megjelenő könyvében részletesen mesél. Elmondása szerint, amikor az első terhessége megszakadt, nagyon elesettnek és egyedül érezte magát, nem tudta, hogy ez gyakorta másokkal is megtörténik, mivel 20 éve még ennyire sem beszéltek erről. Nagyon fontos a téma felvállalása, amelyben a Michelle-hez hasonló közismert személyek tudnak nekünk segíteni és felhívni a témára a figyelmet. Nem merjük elmondani a munkahelyünkön, hogy lombikozunk, félünk, hogy elküldenek, de ugyanígy titkoljuk sokszor a barátaink és a környezetünk elől, mert gyengének érezzük magunkat, hogy nekünk ez nem sikerül, vagy nem merünk segítséget kérni, ha nagyon el vagyunk keseredve, mert úgy érezzük, nincs igazi megértés számunkra. Ez akkor fog leginkább változni, ha felvállaljuk és beszélünk róla, megszerezve minél több támogatást és védelmet. A rendezvényen több író, médiában dolgozó ismertebb személy és énekes vett részt, akiknek valamilyen úton kapcsolata van a meddőséggel. Kiálltak és mertek beszélni róla, megmutatták, hogy a nap végén ők is emberek, akiket ugyanúgy érint ez a nehéz helyzet. Szerencsére már Magyarországon is egyre többen felvállalják a közismertebb személyek is, így kezd természetesebbé válni a meddőség fogalma, tompítva korábbi stigmatizáló hatását.

  1. Új technológiák elérhetősége

Rengeteg új információt lehetett beszerezni a programon, de ha össze szeretném foglalni, akkor ezek 3 fő csapásvonalon jelentek meg:

-        Ovuláció előrejelzők

Több új fejlesztésű műszert is bemutattak a kiállítók, amelyek messze túlmutatnak a megszokott egyszerű nyál- és vizelet teszteken. Folyamatos és pontos mérést tesznek lehetővé és nem csak az LH szintet, hanem akár a progeszteron szintet és hőmérsékletet is mérik. Az eredményeket applikáción keresztül tudjuk követni, ahol pontos elemzést adnak és előrejelzést a termékeny időablakra vonatkozóan. Viszont ezen az ablakon belül tudjuk, hogy elég nagy lehet a szórás, hogy ténylegesen mikor vagyunk a legtermékenyebbek, így ezen belül is pontosabban meg tudják állapítani a legtermékenyebb 1-2 napot. Ilyen termékek például az Ovusense vagy a myLotus.

-        A sejtek, valamint az embrió minőségének fontossága

Erről a területről leginkább azt emelném ki, hogy amíg itthon sokszor szürke eminenciásokként vannak jelen a biológusok, addig a rendezvényen kiemelt szerepet kaptak. Szinte minden lombik klinika standjánál jelen voltak, lehetett velük konzultálni, sőt sokszor a legnagyobb sor náluk volt. Úgy értelmeztem, hogy több helyen már nem legyintenek az alacsony spermiumszámra, hogy nem gond, mert úgyis ICSI lesz (a spermiumok biológus által történő szelektálása és a petesejtbe való beinjektálása). Nem azért tolják az ICSI eljárás felé a programot, mert azzal nagyobb az esély, bármi gond legyen is, hanem alaposabb andrológiai kivizsgálást tesznek, mert tudják, hogy ICSI-től függetlenül is fontos, hogy milyen DNS-t örökít tovább a férfi oldal. A DNS fragmentációs vizsgálatot (spermiumok DNS töredezettségének felmérése) épp ezért szinte alapnak tartják több helyen, amikoris .

A petesejteket mindig megvizsgálja a biológus a levétel után, és ami számomra meglepő volt, hogy igenis tud információt adni az állapotukról. Persze pontos petesejt minőség meghatározás sajnos nem áll még az orvosok rendelkezésére, de legalább egy irányadó információt tudnak adni, hogy ezzel kell-e foglalkozni.

Az embriók minőségére és beültethetőségére vonatkozóan jó módszer az itthon nem engedélyezett PGS eljárás (közel hozzánk, pl. Csehországban és Szlovákiában igen), ahol az embrióból vett sejtcsoport minta vizsgálata alapján kimutathatók a főbb genetikai eltérések és a sejtek minőségére vonatkozóan is tudnak információt adni. A kiállításon részt vevő biológusok szerint azonban ez az eljárás csak akkor mutat pontos képet, ha ténylegesen nagy szakértelemmel működik a mintavétel, mert pl. az ICSI-s embrióknál ez másként működik, mint a normál megtermékenyítésűeknél, illetve a mozaik embriók (amelyek sejtjei között megfelelőek és rendellenesek is találhatók) beültethetőségére is nagy hatással van, hogy milyen információ kapunk. A mozaik embriókra pl. részletes riportot adnak a klienseknek, amelyben leírják hogy honnan vettek sejteket, mennyi sejtet vettek és abból arányaiban mennyi volt a normál és mennyi a rendellenes. Ez alapján tesznek egy ajánlást, hogy beültethető-e a mozaik-mix ellenére az adott embrió, mivel az új nézetek szerint, ha csak kismértékű az eltérés, akkor a beültetés sikeres lehet és egészséges gyerek születhet belőle az eddigi kutatások alapján, mivel a rossz sejteke a jók vagy kilökik a későbbi fejlődés során, vagy megjavítják.

Az embriók kezelése kiemelt fontosságú és a biológusok állítják, hogy a túlélést befolyásolja az embriók tárolása. A klasszikus tárolási megoldások mondjuk egy 2 csillagos hotel szintjének felelhetnek meg, hiszen nincs nyugalom, mindig nyitogatják a tárolókat, hogy a biológus ellenőrizni tudja az embriókat. Sokan vannak egy tárolóban, minden kinyitáskor változnak a túléléshez szükséges paraméterek, amelyeknek idő kell, hogy visszaálljanak. Ráadásul épp emiatt csak 1-2 naponta lehet őket megvizsgálni, így elég szegényes az információ, amit a fejlődésről ki lehet nyerni.

Ezzel szemben már létezik egy „embrioszkóp” nevű tároló, amely az egyik biológus elmondása szerint olyan, mintha egy 5 csillagos hotelben helyeznénk el az embriókat Külön „lakosztály”, zavartalan lét, hiszen egy beépített monitor segítségével figyelik őket és folyamatosan nagy felbontású képeket, videófelvételeket tudnak róluk készíteni, amely pl. nagy segítség akkor, ha valami probléma történik a fejlődésben és ezáltal pontosan meg tudják mondani, hogy a fejlődés melyik szakaszában történt, így az okok is jobban feltérképezhetők.

-        A petesejt donor programok előretörése

Ahogy kitolódik a gyerekvállalás időszaka, úgy egyre inkább találkozunk a 40-es éveiben járó párokkal, akik gyereket szeretnének. Bár úgy gondolom, hogy több figyelmet lehetne fordítani a sejtmegújító technikákra, amelyek életmód, táplálkozás, méreganyagok kiküszöbölése és a megfelelő vitaminok, étrend-kiegészítők bevitele mellett megvalósítható, ennek ellenére sok esetben tényleges megoldást a donor petesejtek adnak. Manapság egyre többen választják ezt a lehetőséget, így több klinika tudta bemutatni donor bankját és eljárási technikáit. Van olyan hely, ahol egyszerre stimulálják az anyát a saját sejtjeivel, illetve a donort és ha van saját sejtből is jó minőségű, akkor egyszerre ültetik be a saját és donor sejtes embriókat. Később genetikai vizsgálattal ki lehet mutatni, hogy melyik embrióból lett adott esetben sikeres terhesség, de a klinika elmondása szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a többség olyankor már nem akarja tudni, inkább a várva várt, méhben növekvő babára fókuszál és még ha a donor sejtes embrióból is lett a baba, az esetek többségében az epigenetikai hatások miatt, a megszületett gyerekek az eredeti szülőkre fognak hasonlítani. (Megj.: a cseh lombik klinika orvosának elmondása szerint, tapasztalataik alapján).

  1. Táplálkozás és funkcionális megközelítés

Számomra ez volt az egyik legkiemelkedőbb része az eseménynek. Funkcionális egészségügyi tanácsadók karöltve az orvosokkal hangoztatták, hogy hiába egy jó lombikprogram, ha alapvetően nem tettük rendbe a szervezetet és nem készítettük fel arra, hogy befogadja a babát.

Azt sokszor elfelejtjük, hogy a végső érdek nem a terhesség elérése, hanem az egészséges gyerek megszületése, és nem utolsósorban az anya is legyen jól.

Ráadásul a meddőségi problémák között elég gyakori az ismeretlen eredetű meddőség, amikor hagyományos vizsgálatokkal szinte semmilyen problémát nem találnak, betolják a párokat több lombik programba, hogy hátha az segít, de sajnos mégsem, és válaszok pedig nincsenek a miértekre. Az ilyen esetekben még inkább óriási segítség tud lenni a szervezet állapotának felmérése, a gyulladások megtalálása és megszüntetése, a hormonrendszerünk kiegyensúlyozása, az esetleges rejtőzködő kórokozók kiiktatása, valamint a bélflóra rendbetétele, ahol talán minden kezdődik és mindenre hatással van. A megfelelő táplálkozással mindezt meg tudjuk alapozni és elindulhat a szervezet gyulladásos állapotának megszüntetése, autoimmun folyamatok visszaszorítása. A funkcionális megközelítés nem a tüneteket kezeli (pl. meddőség, amelyre jól hangzó megoldás a lombik), hanem a gyökér okokat keresi meg és ezek alapján programozza át az érintett párok életmódját. Ezzel felkészülhetnek az egészséges babavárásra és még inkább majd egy egészséges gyerek születésére. Már a megfelelő Omega3 és D-vitamin bevitellel, valamint az antitápanyagok (pl. glutén, tejtermékek, hüvelyesek...) étrendünkből való kiszűrésével és moderált sporttevékenységgel is óriási lépést teszünk előre a cél felé.

  1. Lelki oldal és támogatás fontossága

A meddőséggel járó bizonytalanság, kontroll érzés hiánya, félelem, hogy soha sem sikerül, a vizsgálatok és akár beültetések miatti fizikai megpróbáltatások óriási nehézséget jelentenek az érintett párok számára. A meddőség kapcsolatokat erősít meg, de ugyanúgy kapcsolatokat tesz tönkre. Sokaknál sosem találnak konkrét fizikai okot, amiért nem sikerül a fogantatás, azonban a lelki okok vizsgálata még mindig háttérbe szorul. Az esemény szereplői kiemelték, hogy erősíteni kell a lelki oldallal való foglalkozást is, amely legalább olyan jól tudja támogatni a sikert, mint a fizikai oldalon történő segítség. Számos meddőségi coach, segítő volt jelen a rendezvényen, ahol információt, segítséget lehetett kérni.

Bízom benne, hogy egyszer Magyarországon is megrendezésre kerül egy hasonló Show, még ha kicsiben is, de nagyon jó lenne. Az említett pontok többségében nekünk is van mit tennünk, de azért már vannak pozitív előfutárok. Már az is óriási előrelépés lenne, ha egy kicsit eltolódna a mérleg és a meddőségi klinikák próbálnának minket ügyfélként tekinteni és megszerezni, azonban ehhez összetettebb változásra van szükség. Remélem, a következő években nagy fejlődésnek leszünk tanúi.

Köszönöm, hogy elolvastátok.

Guidi-Farkas Lilla

Amennyiben tetszett a poszt és szeretnél hasonlókról értesülni, kérlek, like-old  Facebook oldalamat:

https://www.facebook.com/babyforyou.hu/!

Baby for You Zárt közösséghez a lenti képre, vagy a következő linkre kattintva csatlakozhatsz: 

https://www.facebook.com/groups/499627997152963/

csatalakozz_a_csoporthoz.png

 

süti beállítások módosítása